Vers vlees voeding bij de hond

De laatste jaren is het voeren van vers vlees aan honden en katten enorm in opmars. In deze brief willen wij u informatie geven omtrent het voeren van vers vlees.

Kompleet Vers Vlees (KVV)
KVV bestaat uit gemalen vlees. Het bevat spiervlees, orgaanvlees (pens, hart, lever, nieren) en soms ook groenten en/of gemalen botten. Meestal bevatten de goedkopere merken meer orgaanvlees en vet. Door de toenemende populariteit van vers vlees neemt het aantal producenten de laatste jaren sterk toe. Dit is zorgwekkend, omdat men vaak de kostprijs zo laag mogelijk houdt. Ook sommige slagers proberen een graantje mee te pikken en komen zo makkelijk van hun afvalvlees af. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. De voeding bevat niet alles wat uw dier nodig heeft en men neemt het niet zo nauw met de hygiëne. Daarnaast kan de samenstelling sterk wisselen. Als u KVV voert, is het aan te raden om een bekend merk te kiezen. Fabrikanten van bekende duurdere merken laten hun voeding narekenen door een specialist diervoeding verbonden aan de universiteit van Utrecht. Bij deze fabrikanten weet u zeker dat de voeding alles bevat wat uw dier nodig heeft zodat hij/zij geen tekorten krijgt. Zeker voor pups is het belangrijk een goed merk te voeren aangezien sommige merken een verkeerde calcium/fosforverhouding bevatten, wat nadelige effecten heeft op de groei van een pup. Goede merken zijn o.a.: Carnibest, Rodi, Naturis en Duck.

Zelf voeding samenstellen (BARF, NRV)
Voor het zelf samenstellen van voeding is kennis van de voedingsbehoeften van een dier nodig, omdat er anders tekorten kunnen ontstaan. Meer informatie is te vinden op onze website.

Bacteriën
Vers vlees bevat vaak bacteriën, zoals Campylobacter en Salmonella. KVV's van duurdere merken worden regelmatig gecontroleerd op bacteriën en partijen worden uit de handel genomen indien er een besmetting wordt aangetoond. Bij een goed merk KVV is de kans op een bacteriële besmetting dus klein. Het is niet zo dat door invriezen de bacteriën dood gaan. Meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de ontlasting van dieren die vers vlees eten, vaker schadelijke bacteriën bevat, dan brok- of blikgevoerde dieren. Mensen met een verlaagde weerstand, zoals jonge kinderen en zwangere vrouwen, kunnen hier ziek van worden. Indien er personen met verminderde weerstand in huis zijn, raden wij versvleesvoeding af. Belangrijk is om het vlees te ontdooien in de koelkast, zodat er zo min mogelijk groei van bacteriën optreedt. Houd keukengerei voor het bereiden van voedsel van de dieren strikt gescheiden van materiaal dat u gebruikt voor uw eigen eten en was iedere dag de voerbakken af.

Nadelen
Naast het risico op bacteriële infecties zijn er nog enkele nadelen aan het voeren van vers vlees. Doordat de grondstoffen duurder zijn, bent u voor een KVV van goede kwaliteit vaak meer geld kwijt dan voor brokken of blikvoer. Daarnaast is het bewerkelijker: u moet ruim van tevoren eten uit de vriezer halen, anders heeft het dier die dag geen eten. Niet alle pensions zijn bereid vers vlees te voeren en ook tijdens vakantie in het buitenland kan het slecht verkrijgbaar zijn. Tijdens de vakantie kunt u tijdelijk een lichtverteerbare brok voeren, zoals bijv. Hills i/d.

Voordelen
Een groot voordeel bij honden is de smakelijkheid. Veel lastige eters eten opeens weer met plezier dagelijks hun bak leeg. Bij katten ligt het vaak wat moeilijker. Ze zijn kieskeuriger en sommige katten weigeren het zelfs te eten. Een ander voordeel is dat vertering en opname van vlees vele malen beter is, dan van brok of blikvoeding. Het gevolg is dat dieren veel minder ontlasting produceren. Tot slot kunnen huid- en maagdarmklachten sterk verbeteren door de overschakeling op rauwe voeding.

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement