Reiskoffer: EHBO

De vakantieperiode is aangebroken en uw huisdier gaat mee. De koffers zijn gepakt, de gedachten bij het vakantie-oord. Heeft u aan een EHBO koffer voor uw dier gedacht?

Inhoud

 • Een tekenpincet
 • Rehydratie support
 • Betadine
 • Verbandmiddelen:
  • Gaasverband van 4 cm en 10 cm breed
  • Polstering
  • Leukotape
 1. Teken vormen een toenemend risico voor mens en dier. Ze kunnen besmet zijn met parasieten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Om uw dier te beschermen is het belangrijk teken binnen 24 tot 48 uur te verwijderen met een tekenpincet. Voor uw hond zijn er diverse middelen om een tekenbeet te voorkomen. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot één van onze medewerkers of kijk op onze website onder teken.
 2. Als uw hond of kat diarree krijgt en/of braakt is het verstandig Rehydration-support te geven. Dit poeder bevat mineralen en suikers die ervoor zorgen dat het dier niet snel uitdroogt. Het poeder lost u volgens gebruiksaanwijzing op in lauwwarm water en is na oplossen 24 uur houdbaar. Vooral als het warm weer is, is de kans op uitdroging groot!
 3. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het handig om Betadine en verbandmiddelen bij u te hebben. U kunt een wond direct desinfecteren en verbinden voordat u contact opneemt met een dierenarts. De polstering gebruikt u bij verwondingen aan de poten: wikkel dit eerst om de poot en daarna gaasverband of leukotape.

Het is mogelijk deze EHBO koffer aan te vullen met:

 • Milbemax: een breedspectrum ontwormingstablet. Het doodt onder andere de vossenlintworm en de hartworm.
 • Canikur-pro: een pasta tegen diarree. Deze pasta bevat ook een pro-biotica waardoor de darmflora sneller herstelt.
 • Vectra 3D: een pipet in de nek (spot-on) die vlooien en teken doodt. Dit middel werkt ook tegen ander bijtende insecten zoals zandvliegjes.
 • Seresto: een band voor om de hals die vlooien en  teken doodt. De band werkt 8 tot 9 maanden en is waterproof. De band moet dicht op de huid van de hond gedragen worden. Hij mag dus niet te los zitten.
 • Cerenia: een medicijn tegen misselijkheid. Het middel werkt 24 uur en wordt aangeraden als uw hond last heeft van wagenziekte.
 • Thermometer: de normale lichaamstemperatuur van hond en kat ligt tussen de 38 en 39 graden. Als uw dier ziek is of u vermoedt dat hij ziek is, is het verstandig om, bij waardes boven de 39.2 graden, een dierenarts te bellen. Oefen het opmeten van de temperatuur thuis alvast een paar keer. Zo went uw dier hieraan. Dat maakt het temperaturen makkelijker als uw dier ziek is.

EHBO-tips:

 • Verbranding: Bij dieren met een witte of dunne vacht kunnen de oorpunten of neus verbranden in de zon. Smeer ze daarom in met zonnebrandcème met een zo hoog mogelijke factor. Veel witte katten krijgen op latere leeftijd huidkanker aan de oorranden door veelvuldige verbranding!
 • Drinken: Bij warm weer heeft uw dier meer behoefte aan vocht. Zorg ervoor dat u altijd drinkwater bij u heeft. Er zijn handige drinkflessen voor onderweg verkrijgbaar. Daarnaast bestaan er drinkbakken die te gebruiken zijn in een rijdende auto.
 • Dierenarts: Snijwonden en diepere verwondingen moeten binnen 4 tot 6 uur gehecht worden. Zoek daarom voor u vertrekt of direct na aankomst op vakantie, het adres van een dierenarts in die buurt. Zo hoeft u niet te zoeken als er een noodgeval is!
 • Oververhitting van uw hond kunt u voorkomen door hem/haar uit de zon te houden. U kunt de hond ook op natte handdoeken leggen. Er bestaan speciale "koelbedden" die u kunt verkrijgen via internet. Laat uw hond nooit in de auto als het warm is, zelfs niet met ramen die open staan, in de schaduw of voor een paar minuutjes. De temperatuur in de auto loopt sneller op dan u denkt en aangezien de hond z'n warmte moeilijk kwijt kan, kan hij door oververhitting overlijden! De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Bij een (veel) hogere temperatuur is het verstandig een dierenarts te raadplegen.

Vakantie-tips:

 • Bedenk voor u op vakantie gaat of uw huisdier het ook naar zijn zin zal hebben op het vakantie-adres: een poolhond zal zich niet prettig voelen in een warm klimaat, honden met korte snuiten kunnen benauwd worden bij hoge temperaturen, zwarte honden hebben veel last van de volle zon.
 • Zorg dat u goed geïnformeerd bent over eisen die een land stelt bij het "invoeren" van een dier. Het is verplicht uw dier te vaccineren tegen hondsdolheid, uw dier moet gechipt zijn en moet een Europees dierenpaspoort hebben. Wij raden aan om ruim voor uw vertrek bij ons of via www.licg.nl , de invoereisen van uw vakantieland op te vragen.
 • Sommige landen willen dat uw hond gemuilkorfd is en/of laten sommige hondenrassen zelfs niet toe.
 • Veiligheid in de auto is erg belangrijk, ook voor uw hond. Hiervoor kunt u een "hondengordel" of een speciale auto-bench gebruiken. In veel landen is het zelfs verplicht deze maatregelen te nemen.
De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier