Pups

De bevalling is achter de rug en u bent de trotse eigenaar van een nestje pups. Puppy's worden geboren met hun ogen dicht. De oogjes van de pups gaan open als de diertjes ongeveer tien dagen oud zijn. De navelstreng zal na de geboorte langzaam verdrogen en tussen de vier en zeven dagen van de buikjes vallen.

Voedsel
Het is belangrijk dat u vanaf de geboorte iedere dag de pups weegt en dit gewicht noteert. Weeg de pups dagelijks tot ze 4 weken oud zijn. Weeg de pups daarna wekelijks. Een pup moet, ongeacht het ras of geboortegewicht, in zijn eerste levensweek elke dag ongeveer 10% van het geboortegewicht aankomen. Op deze manier is het geboortegewicht na een week verdubbeld.

Als een pup, om wat voor reden dan ook, te weinig voeding binnen krijgt is dat dezelfde dag nog te merken aan zijn gewicht. De pup komt dan niet aan of valt zelfs af. Wacht niet af en begin meteen met het bijvoeren van de pup met speciale puppymelk. Geschikte puppymelk is KMR of Milkodog en is verkrijgbaar in kant-en-klare blikjes of in poedervorm waarvan u zelf melk moet maken. KMR en Milkodog zijn in onze praktijk te verkrijgen.

Vanaf 4 weken leeftijd mogen de pups beginnen met het eten van vast voedsel. Dit zal in het begin geweekt moeten worden. U kunt het voer het beste verdelen in 5 porties per dag. Let op dat u de pups goed puppyvoer geeft zoals dat van Royal Canin. Dit voer helpt de versterking van de huidbarrière en ondersteunt een goede spijsvertering door een optimale verteerbaarheid. Het aangepaste energie gehalte en essentiële voedingsstoffen helpen mee aan een veilige groei.

Parasieten
Het is belangrijk om de pups en de moederhond goed te beschermen tegen wormen. Ze missen de weerstand om wormlarven met hun immuunsysteem te doden. Puppy's krijgen larven van spoelwormen via de placenta en de moedermelk binnen. Grote hoeveelheden wormen in de darmen kunnen makkelijk leiden tot beschadiging of verstopping van de darm. De voedingsopname wordt dan slechter wat kan leiden tot slechte groei of een verminderde weerstand tegen andere ziektes. De moederhond kan 2 weken na de bevalling behandeld worden met Stronghold pipetten tegen spoelwormen. Dit is een veilig middel bij zogende dieren wat ook de puppy's helpt te beschermen.

Tegen lintworm moeten puppy's op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd worden ontwormd. Vanaf 8 weken leeftijd moeten ze iedere maand worden ontwormd totdat ze 6 maanden oud zijn. Daarna mogen ze net als volwassen dieren iedere 3 maanden ontwormd worden. Let er op dat niet elk middel bij jonge dieren gebruikt mag worden. Voor meer informatie kunt u hiervoor terecht bij onze assistentes.

Verder is het verstandig om de puppy's en de moederhond te behandelen tegen vlooien. Dit kan ook met pipetten Stronghold. De eerste levensweken van de pup gebeurd dit via de moederhond. Vanaf 6 weken leeftijd mag de pup zelf een pipet in de nek. Vergeet niet dat u alle dieren in uw huishouden moet behandelen omdat de dieren anders nooit goed vrij worden van parasieten.

Vaccinaties
Puppy's moeten 3 vaccinaties krijgen om een goede immuniteit op te bouwen. De eerste vaccinatie van de pup is op een leeftijd van 6 weken. Daarna krijgen ze op 9 en op 12 weken nogmaals een vaccinatie. Hierna volgt nog een vaccinatie als ze 1 jaar en 3 maanden zijn en daarna moeten ze jaarlijks gevaccineerd te worden.

Vaak gaan puppy's rond 8 weken leeftijd naar hun nieuwe eigenaar toe. Wijs deze er dan ook op dat de puppy's nogmaals tegen parasieten behandeld dienen te worden en hun vaccinaties nodig hebben voor een goede immuniteit.

Het is sinds 1 april 2013 wettelijk verplicht om een pup te chippen. Dit gebeurd bij de fokker. Als nieuwe eigenaar bent u verplicht de chip binnen 2 weken nadat u de pup in huis heeft te registreren. Dit is om handel in en misstanden met honden te voorkomen. Sommige fokkers regelen de registratie zelf. Bij het eerste bezoek van uw pup aan de praktijk controleren we of de chip geregistreerd staat. Indien nodig kunnen we u helpen met de registratie. Mocht de pup ooit eens zijn weg kwijt raken om wat voor reden dan ook dan kan door middel van de chip de hond weer met u herenigd worden.

 

 

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement