Oorontsteking bij de kat

Een oorontsteking is een veel voorkomend probleem bij de hond en de kat. De dieren schudden met hun kop, krabben aan één of beide oren en piepen soms van de pijn. Het oor zelf is vaak vies en stinkt, ook is de huid rood. In de meeste gevallen is er sprake van een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Af en toe zien we bij onze huisdieren ook middenoorontstekingen. Dit gaat meestal gepaard met andere of extra verschijnselen. Alle honden- en kattenrassen kunnen een oorontsteking krijgen. Bij honden zien we wel dat bepaalde rassen er gevoeliger voor zijn. Bijvoorbeeld bij Cocker Spaniëls en Golden Retrievers komt deze aandoening vaker voor.

Oorzaken

Bij jonge dieren en bij katten die vaak buiten komen zien we vaak oormijten die oorontsteking kunnen veroorzaken. Oormijten zijn kleine spinachtige insecten die zich voeden met oorsmeer. Ze zijn zo klein dat ze met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Vaak geven ze hevige jeuk aan de kop, de oren en soms ook aan de hals. Naast de mijten zijn er ook verschillende soorten bacteriën en gisten die graag in de gehoorgang leven en voor ernstige problemen kunnen zorgen.
 

Diagnose

Een oorontsteking is duidelijk te herkennen. Het dier houdt zijn/haar kop scheef, flappert met de oren of krabt aan de oren en piept soms van de pijn. De binnenkant van de oorschelp is rood en vies, kan onaangenaam ruiken of uitvloeiing vertonen. Bij een  middenoorontsteking kan het evenwichtsorgaan aangetast worden en dan zijn de klachten ernstiger. Het dier krijgt evenwichtsstoornissen, loopt kringetjes of valt zelfs om.

Omdat de gehoorgang ook met huid is bekleed, kan het zijn dat er ook andere klachten aanwezig zijn. Daarom is bij ieder dier met een oorontsteking een algemeen onderzoek van groot belang. De dierenarts kijkt of er sprake is van oormijt, een infectie van alleen de gehoorgang, of van een uitgebreider probleem. Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk. Hierbij kunt u  bijvoorbeeld denken aan een uitstrijkje of een kweek van het oorsmeer. Bij langdurige klachten kan het zelfs nodig zijn om een bloedonderzoek uit te voeren om achterliggende oorzaken op te sporen.
 

Behandeling

Bij oormijt kunt u met een Stronghold pipet goede resultaten boeken. Als alternatief kan ook een oorzalf met een insecticide gebruikt worden. Bij infecties met bacteriën zijn antibiotica-houdende zalven nodig. Bij gistinfecties moet de zalf een schimmeldodend middel bevatten. Bij zeer ernstige ontstekingen geven we ook orale medicatie mee.
Als de gehoorgang erg vies is, kunnen we deze eerst uitspoelen zodat de oorzalf beter zijn werk kan doen. Eventueel kunnen we bij dieren die heel veel jeuk hebben een pijnstiller of een jeuk-onderdrukkende injectie geven. Bij middenoorontstekingen is een langdurige behandeling met antibiotica noodzakelijk.

Bij dieren met steeds terugkerende oorontstekingen en die zelfs een dichtgewoekerde gehoorgang gekregen hebben vanwege het vele littekenweefsel, kunnen wij de gehele gehoorgang verwijderen. De problemen zijn dan definitief verholpen. Uw dier kan hierdoor iets minder gaan horen, maar heeft hier weinig hinder van. Bovendien is het gehoor ten gevolge van alle ontstekingen sowieso al sterk verminderd. Deze operatie is een laatste redmiddel voor dieren met steeds terugkerende ooronstekingen en waarbij andere behandeling geen effect hebben gehad.
 

Zalven

In de meeste gevallen vragen wij u de oren van uw dier zelf te behandelen met zalf. Indien u hier problemen mee verwacht te krijgen of zich er onzeker over voelt, kunnen wij het u voordoen hoe de zalf in te brengen in de oren. Met een wattenprop kunt u ook de gehoorgang en oorschelp schoonmaken. Gebruik hier liever geen wattenstaafjes voor.
Het zalven van de oren moet, tenzij anders voorgeschreven, dagelijks worden herhaald. Na 2 weken is het meestal noodzakelijk om de oren te laten controleren bij de dierenarts.

 

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement