Nieuw vaccin tegen de ziekte van Lyme bij de hond

Lyme-borreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacteriën die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze infectie voornamelijk overgebracht door teken, om precies te zijn de tekensoort Ixodes ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook in de eigen achtertuin! Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.

In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met de spirocheten bacteriën. Alle honden lopen na een beet van een geïnfecteerde teek het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen, maar de kans dat een hond in Nederland de ziekte van Lyme ontwikkelt is niet heel groot. Het kan 2-5 maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Echter laten veel geïnfecteerde honden helemaal geen symptomen van ziekte zien.
Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten)
  • Koorts en sloomheid.
  • In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen.

Er is nu een nieuw vaccin geregistreerd in Nederland tegen de ziekte van Lyme (Merilym 3® van Merial). In het vaccin zitten 3 (de meest voorkomende) van de 11 bekende Borreliasoorten. Het vaccin zorgt ervoor dat de Borrelia-bacterie in de teek zelf (in de darm van de teek) wordt gedood wanneer een teek bloedt zuigt bij de hond en daarbij antistoffen mee opzuigt. De bacterie kan dan niet meer naar de speekselklier van de teek en wordt op die manier dus niet meer overgebracht in de bloedbaan van de gevaccineerde hond.

Het vaccin mag gegeven worden bij honden vanaf 12 weken oud. Het advies is om vóór het tekenseizoen te vaccineren (februari/maart). Na 3 weken moet het vaccineren worden herhaald om voldoende bescherming te bieden, daarna is een jaarlijkse vaccinatie voor het tekenseizoen voldoende om de bescherming hoog genoeg te houden.

Vaccinatie wordt voornamelijk bij risicogroepen geadviseerd. Deze risicogroepen zijn:

  • Honden die naar het buitenland gaan
  • Honden die in NL in bosrijke gebieden leven of er veel komen
  • Jachthonden
  • Jonge honden
  • Oudere honden en honden met een slechte/lagere weerstand
  • Bovendien is er een rasgevoeligheid voor de ziekte beschreven bij de Berner Sennen, Golden Retriever, Terriërs, Teckels en Bouviers.

Tenslotte blijft het heel belangrijk om een goede tekenbestrijding te houden, omdat dit de kans op het krijgen van teken en de ziekte van Lyme aanzienlijk verkleint. Tekenbestrijdingsmiddelen zijn er in diverse soorten; via een spot-on middel of kauwtablet (Bravecto).

Voor de Nederlandse situatie is het de vraag of vaccinatie zinvol is, omdat het risico vrij laag is. Vaccinatie is in elk geval wel zinvol voor honden die voor langere tijd (maanden tot jaren) in het buitenland in een gebied verblijven waar Borrelia voorkomt. In dat geval is het raadzaam om eerst bij uw dierenarts te informeren naar de noodzaak van deze vaccinatie.

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement