Chippen van een hond

Honden lopen minder vaak vrij rond dan katten. Toch kan het voorkomen dat uw hond een sprintje trekt, de deur uit rent en ervandoor gaat of om een andere reden kwijtraakt. Niets is vervelender dan u af te moeten vragen waar uw hond  nu uithangt, wat er is gebeurd en of iemand anders uw hond heeft gevonden.

Om uw hond bij vermissing sneller terug te kunnen vinden, bestaat er de mogelijkheid om uw hond te identificeren. Eerder werd dit gedaan door het plaatsen van een tatoeage in het oor. Dit is echter sinds 2002 verboden. Tegenwoordig gebeurt de identificatie met een transponder, beter bekend als de "chip". Dit wordt gedaan door een chip ter grootte van een rijstkorrel onder de huid tussen de schouderbladen te injecteren. Dit kan zowel bij wakkere dieren worden gedaan, als ook tijdens een narcose (bijv. bij een castratie of sterilisatie). Na het inbrengen van de chip, moet de chip nog geregistreerd worden op uw naam. Dit wordt bij de PlusDierenklinieken voor u gedaan. Als de chip niet is geregistreerd, kan de chip niet gebruikt worden om de rechtmatige eigenaar op te sporen.

De chip is af te lezen met behulp van een chiplezer. Alle dierenartsen en dierenambulances hebben een dergelijke chiplezer en kunnen dus de code aflezen. Als dit nummer op een speciale website wordt ingevoerd en de chip staat geregistreerd bij een reguliere Nederlandse databank, dan kunnen zo de gegevens van de eigenaar worden opgezocht. Deze gegevens kunnen worden aangepast in het geval van een verhuizing of als de hond een nieuwe eigenaar krijgt. Wanneer de hond komt te overlijden, dan moet hij/zij worden uitgeschreven bij de desbetreffende database. Op deze manier blijven de gegevens in de database altijd actueel.

In het geval van vermissing is het belangrijk dat u zelf uw dier als vermist opgeeft bij de database van de chip. Het is handig om ook uw dierenkliniek en het dierenasiel op de hoogte te stellen van de vermissing. Daarnaast kunt u uw dier aanmelden bij Amivedi, de stichting voor vermiste en gevonden dieren.

Waarom chippen?

  • Het is sinds 1 april 2013 verplicht om alle honden die na deze datum zijn geboren te chippen en te registreren. Alle pups moeten binnen 7 weken na de geboorte worden gechipt. Voordat de pups 8 weken oud zijn, moeten ze bovendien geregistreerd worden bij een door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen databank. Ook moeten honden die geïmporteerd worden binnen 2 weken worden geregistreerd
  • Het is voor honden met een stamboom verplicht om een chip te krijgen. Deze wordt gegeven door de Raad van Beheer en dit is een andere chip dan degene die bij een dierenarts gegeven kan worden.
  • Honden die meegaan over de grens moeten geïdentificeerd kunnen worden en hebben, naast een paspoort en de vereiste vaccinaties, ook een chip onder de huid nodig die geregistreerd is bij een database.
  • Om een verzekering te kunnen afsluiten, moet de hond ook identificeerbaar zijn. De meeste verzekeraars vergoeden (een deel van) deze kosten. Behalve dat de overheid op deze manier de malafide en illegale hondenhandel kan opsporen en aanpakken, heeft het chippen en registreren ook voor de hond en zijn baasje een belangrijk voordeel. Mocht de hond onverhoopt kwijtraken en weer gevonden worden, dan kan hij dankzij de chip en de registratie veel gemakkelijker thuisgebracht worden!

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement