Blog

Patiënt van de maand december

28 juni 2018

Gezelligheid met BillieWat is hij mooi hè? Billie de blauwgele ara heeft een nachtje bij PlusDierenkliniek Saendelft gelogeerd. De volgende dag was hij vrolijk aan…

lees verder...

 

Patiënt van de maand december

28 juni 2018

Gezelligheid met Billie

Wat is hij mooi hè? Billie de blauwgele ara heeft een nachtje bij PlusDierenkliniek Saendelft gelogeerd. De volgende dag was hij vrolijk aan het kletsen en dansen in de praktijk. Een tomaatje en besje vielen goed in de smaak en werden aangevuld met een "lekker hè" van Billie zelf. De avond ervoor had Billie echter niet zo veel praatjes............

Billie was de avond ervoor bij vogelarts Christel Baltus op consult gekomen vanwege ernstige benauwdheidsklachten. Die klachten waren plotseling begonnen en dit was de 3e keer in zijn leven dat hij dit had. Tijdens onderzoek werd Billie zo benauwd dat hij met zijn bek open ging ademen en nog amper op zijn poten kon staan. Gelukkig hebben een couveuse waar we Billie konden stabiliseren met zuurstof.

Benauwdheid bij vogels kan zeer diverse oorzaken hebben zoals een schimmel-, virus-, parasitaire of bacteriële infectie van de luchtwegen, maar ook een dikte/massa in buikholte die drukt op de luchtwegen. Omdat Billie heel acuut klacht had, en deze eerder kortdurende was, werd er al gauw gedacht aan een astmatische aanval. Dus kreeg Billie van ons een puffer toegediend, net als bij mensen, en een ontstekingsremmer. En de volgende dag zagen en hoorde we het resultaat: een niet-benauwde Billie!

Zo'n aanval kan veroorzaakt worden door allerlei dingen zoals fijnstof, luchtverfrissers, parfum, geurkaarsen, wierook. In dit geval denken wij dat het goed zou zijn als het baasje stopt met roken.... als het Billie niet helpt, dan wel de gezondheid van de eigenaar ;-)

Door dierenarts Christel Baltus.

 

Patiënt van de maand november 2018

28 juni 2018

Dit is Tango, een kater van ongeveer 6 maanden oud en een ware avonturier. Op een dag besloot hij zijn nog jonge leventje om te gooien en de wijde wereld in te trekken.…

lees verder...

 

Patiënt van de maand november 2018

28 juni 2018

Dit is Tango, een kater van ongeveer 6 maanden oud en een ware avonturier.
Op een dag besloot hij zijn nog jonge leventje om te gooien en de wijde wereld in te trekken. Al zwervend ontmoette hij zo zijn nieuwe adoptie-baasje; die hem zo aandoenlijk vond dat hij uit gingen zoeken waar hij vandaan kwam. Zo kwam Tango bij PlusDierenklinieken op bezoek om te achterhalen via de chip bij wie deze knapperd hoort. Helaas had Tango geen chip, was hij niet als vermist opgegeven en konden zijn baasjes niet gevonden worden.
Gelukkig mocht hij bij zijn adoptie-ouders blijven, wiens harten hij inmiddels met zijn ondeugende gedrag gestolen had.

Voorwaarde was wel dat hij, na de 2 weken wachttijd of zijn baasje zich alsnog meldde, gelijk gechipt en gecastreerd werd. Door een kater te castreren, wordt de drang om zoveel mogelijk poezen te vinden om mee te paren sterk verminderd. Ongecastreerde katers zwerven vaak ver van huis om poezen te zoeken. Gedreven door hun hormonen krijgen ze hierbij regelmatig ongelukken omdat ze zomaar de weg oversteken. Ook de kans op vechtwonden veroorzaakt door andere katers en ongewenste dracht neemt sterk af.

Mocht Tango nog eens op stap gaan, dan kan hij in ieder geval deze keer wel herenigd worden met zijn nieuwe gezin.


 

Een operatie dag..

6 november 2018

Een operatie dag..(door paraveterinair Monique)Iedere dag worden er dieren naar onze klinieken gebracht voor een operatie of behandeling aan het gebit. Maar wat…

lees verder...

 

Een operatie dag..

6 november 2018

Een operatie dag..

(door paraveterinair Monique)

Iedere dag worden er dieren naar onze klinieken gebracht voor een operatie of behandeling aan het gebit. Maar wat speelt er allemaal af achter de schermen?

De broertjes Bram en Salo kwamen samen voor de castratie. De gemiddelde leeftijd voor de castratie is 6 maanden. Eerst vulde hun baasje een formulier in met betrekking tot hun gezondheid; dit formulier geeft ons informatie over hun medicatiegebruik, wanneer ze voor het laatst gegeten hebben, of er nog klachten zijn en de telefoonnummers van hun baasjes zodat we hen kunnen bellen zodra de operatie klaar is om af te spreken hoe laat ze opgehaald mogen worden. Hierna werden ze naar een groot opnamehok gebracht.

Nadat ze door de dierenarts waren onderzocht, werd de eerste kater onder narcose gebracht. Wij dienen de narcose stapsgewijs toe om te zorgen dat ze de juiste dosering krijgen en geen heel zware narcose nodig hebben. Ze kregen ook meteen een pijnstiller zodat ze geen pijn ervaren als ze wakker worden na de behandeling. Toen ze voldoende onder narcose waren, kregen ze zuurstof toegediend. En ja, toen werden de testikels weggehaald, maar daar mocht ik het niet te lang over hebben van de broertjes! Nadat ze helemaal klaar waren, kregen ze een injectie om weer wakker te worden en werd hun temperatuur opgemeten. Ze waren even ontdaan toen ze wakker werden en keken elkaar vragend aan, maar toen ze weer naar huis mochten waren Bram en Salo weer blije stoere katers!

 

Een tand is soms geen knip voor de neus waard...

21 december 2018

Een tand is soms geen knip voor de neus waard...(door dierenarts C. Baltus)Cavia Adje was herplaatst bij nieuwe eigenaren. Daar viel meteen op dat hij een afwijkende…

lees verder...

 

Een tand is soms geen knip voor de neus waard...

21 december 2018

Een tand is soms geen knip voor de neus waard...

(door dierenarts C. Baltus)

Cavia Adje was herplaatst bij nieuwe eigenaren. Daar viel meteen op dat hij een afwijkende tand had. Op de foto is duidelijk te zien dat zijn snijtand links onder (rechts op foto) normaal is, maar de rechter is heel breed en raar gespleten in de lengte! Hierdoor blijft er vuil en haren tussen de tanden en losse punten zitten. Een snijtand bij knagers loopt erg ver door in de kaak. Bij Adje was de onderkaak verdikt door probleem bij de wortel van deze tand.

In tegenstelling tot wat u misschien zult denken, zijn de tanden op deze foto niet te lang. Cavia tanden zijn normaal erg lang, maar dat zie je niet door hun lippen die er over vallen. Tanden en kiezen groeien bij knagers hun hele leven door, maar ze slijten ook in het zelfde tempo af (als het goed is).

Met moeite heeft knaagdierenarts Christel Baltus deze afwijkende tand onder narcose kunnen trekken. De tand linksonder is blijven zitten. Dat is ook belangrijk, want in tegenstelling tot konijnen, kunnen cavia's niet meer eten als ze geen snijtanden hebben.

Hoe is deze tand zo gespleten? Nou, dat is gekomen door het knippen van de tanden! Helaas wordt dat door sommige eigenaren en dierenartsen gedaan als de tand te ver is doorgegroeid. Dit leidt tot ernstige beschadingen aan tand en wortel, met afwijkende tanden en kaakabcessen tot gevolg. Als kiezen of tanden te lang zijn gegroeid, ga naar een knaagdierkundige dierenarts en laat ze slijpen i.p.v. knippen.

 

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement