Blog

Operatie Babs

27 september 2018

Operatie Babs(door paraveterinair Amy)7 augustus 2018 was mijn hond Babs, een bordercollie van 3 jaar oud, lekker buiten aan het spelen met een bal. Babs is gek…

lees verder...

 

Operatie Babs

27 september 2018

Operatie Babs

(door paraveterinair Amy)

7 augustus 2018 was mijn hond Babs, een bordercollie van 3 jaar oud, lekker buiten aan het spelen met een bal. Babs is gek van ballen dus we gaan regelmatig even naar een veldje om een balletje te gooien zodat ze haar energie kwijt kan. Als Babs achter een bal aan gaat is, ze zo gefocust op de bal dat ze niet op let waar ze loopt, en zo ging het dan ook mis. Babs rende over 2 grote platen heen en toen hoorden we een harde gil. Waarschijnlijk was ze onder 1 van de platen gekomen met haar pootje. Vanaf dat moment wilde ze niet meer op haar linker voorpoot staan. Ik heb haar pijnstilling gegeven en kon haar als dit nodig zou zijn de volgende ochtend meenemen naar de praktijk.

De volgende ochtend stond Babs ondanks de pijnstilling nog steeds niet op haar pootje, dus nam ik haar mee naar het werk om röntgenfoto's te maken.
Waar ik al bang voor was bleek waar: Babs had haar middenvoetsbeentje gebroken.
De beste optie om het te laten genezen zou zijn met een operatie waarbij een plaatje of een pin op het bot wordt vastgezet zodat deze niet meer kan bewegen en op die manier veel steviger is. De operatie kon 2 dagen daarna plaatsvinden bij de orthopedisch chirurg in Zeist. Tot die tijd moest Babs rustig aan doen, kreeg ze pijnstilling en een stevig verband.

De operatie is helemaal goed gegaan en Babs mocht einde van de dag weer lekker mee naar huis. Nu kwam het moeilijkste; Babs 6 weken rustig houden. De eerste dagen ging dit aardig goed omdat ze zich ook nog niet helemaal de oude voelde. Maar na een week dacht Babs dat ze alles weer kon en wilde graag weer van alles ondernemen. Omdat rust heel belangrijk is zodat de breuk goed kan genezen, hebben we haar tabletten gegeven waar ze wat rustiger van werd. Zo was het voor haar ook veel beter vol te houden en kon haar poot het beste herstellen.

We zijn nu 5 weken verder en met Babs gaat het goed! Ze gebruikt haar pootje goed en lijkt er geen last meer van te hebben. We mogen weer rustig aan 5 minuten per dag wandelen en dit geleidelijk opbouwen. Nog een paar weken wachten en dan kan ze alles weer!

 

Patiënt van de maand september

28 juni 2018

Dit is Balou, een Kaukasische Herder. Balou is de grootste hond die wij ooit op onze praktijk hebben gehad voor een gebitsbehandeling. Met zijn ruim 70 kilo…

lees verder...

 

Patiënt van de maand september

28 juni 2018

Dit is Balou, een Kaukasische Herder. Balou is de grootste hond die wij ooit op onze praktijk hebben gehad voor een gebitsbehandeling. Met zijn ruim 70 kilo paste hij eigenlijk niet eens op onze behandeltafel!

Dierenarts Barbara Bontekoning heeft het gebit van Balou volledig gereinigd en daarbij ook een zere, aangetaste kies verwijderd.

Gelukkig is Balou een enorme lieverd en hebben wij hem goed kunnen behandelen. Na de behandeling hebben we ook nog röntgenfoto's van zijn rug en heupen gemaakt. Hierbij hebben wij onze spierballen wel even goed moeten gebruiken!;)

De behandeling van Balou is deels gefinancieerd uit onze Noodsfondspot. Het noodfonds is in het leven geroepen om mensen die het financieel moeilijk hebben met de noodzakelijke medische zorg voor hun zieke huisdier te kunnen ondersteunen. Lees meer: https://www.plusdierenklinieken.nl/goede-doelen.html

Nadat Balou goed wakker was uit de narcose, is hij weer veilig naar huis gegaan. Gelukkig verlost van zijn kiespijn!

Tot ziens, lieve Balou.


Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en binnen Afbeelding kan het volgende bevatten: kat en binnen

 

Patiënt van de maand april

19 februari 2018

Layla Een tijdje geleden kwam Layla bij ons op het spreekuur met een dikke wang. Na lichamelijk onderzoek werd Layla verdacht van een abces bij de wang. Hiervoor…

lees verder...

 

Patiënt van de maand april

19 februari 2018

Layla

Een tijdje geleden kwam Layla bij ons op het spreekuur met een dikke wang. Na lichamelijk onderzoek werd Layla verdacht van een abces bij de wang. Hiervoor werd zij behandeld met medicatie.

Een week later was de zwelling weg, maar was er nog wel een harde structuur te voelen in de wang. Layla kwam vorige week daarom weer op spreekuur bij dierenarts Barbara Bontekoning. Zij heeft nog eens goed gevoeld en dacht mogelijk aan een bukskogeltje in de wang. Dit bleek helaas zo te zijn.....

Onder sedatie is het bukskogeltje uit de wang verwijderd(zie foto) en Layla is gelukkig weer goed hersteld.

Layla is waarschijnlijk in de buurt van Schiermonnikoog te Zaandam geraakt door deze bukskogel. Dus katten-eigenaren in dit gebied, wees bedacht op wondjes en zwellingen bij uw kat! Helaas wordt er soms bewust met bukskogeltje op katten gericht....

Door Dierenarts Barbara Bontekoning

 

                       De bukskogel

 

 

Spannende castratie

28 juni 2018

Spannende castratie(door paraveterinair Anique)Op 9 weken ging ik met Finn zijn eerste vaccinatie halen bij dierenarts Christel Baltus. Hierbij werd hij helemaal…

lees verder...

 

Spannende castratie

28 juni 2018

Spannende castratie

(door paraveterinair Anique)

Op 9 weken ging ik met Finn zijn eerste vaccinatie halen bij dierenarts Christel Baltus. Hierbij werd hij helemaal nagekeken en we kwamen er achter dat hij een hartruis heeft. Ik heb meteen gebeld met de hartecho specialist om een afspraak te maken voor een hartecho.

Toen hij 3 maanden was, hebben we de echo laten doen. Dat was best spannend voor zo'n klein beestje! Hier kwam uit dat hij Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) heeft.

Bij Hypertrofische Cardiomyopathie is de hartspier (myocardium) verdikt. De kamer (linker ventrikel) van het hart wordt hierdoor kleiner. Er is onvoldoende ruimte in de kamer om al het bloed dat uit de longen komt op te vangen en weg te pompen.

Eerst zal het hart sneller gaan kloppen. Later gaat de linker boezem functioneren als een stuwmeertje: al het bloed dat niet meteen de kamer in kan stromen wordt hier dan bewaard. De linker boezem rekt hierdoor uit.

Toen Finn 6 maanden was, werd het tijd om hem te laten castreren. Maar omdat hij deze hartaandoening heeft, had ik dit nog even uitgesteld tot na de volgende hartecho. Gelukkig was de hartecho stabiel gebleven en kon ik starten met medicatie voor zijn hart (Atenolol).

Atenolol wordt gegeven bij katten die HCM hebben. Het medicijn is bedoeld om het hart minder gevoelig te maken voor hartritmestoornissen en de kans op het plotseling overlijden van de kat te minimaliseren.

Toen moest ik nog bedenken of ik hem wilde laten castreren. Ik vond dit wel erg spannend, want hij moest hiervoor onder narcose. Ook wij paraveterinairen vinden dit toch wel spannend.

Toen hij 8 maanden was heb ik besloten hem te laten castreren.

Om hem zo goed mogelijk te ondersteunen, hebben we hem eerst een uur in de zuurstof kooi gezet. In de tussentijd hebben we een infuussysteem geplaatst in de ader in zijn voorpoot om daar rechtstreeks medicatie + narcose toe te dienen. Dit is een betere en veiligere manier.

Toen hij sliep hebben we hem snel gecastreerd en zo snel mogelijk weer in de zuurstofkooi geplaatst. Door de aangepaste narcose werd hij wel wat “dronken” wakker, maar bleef hij verder erg stabiel!

Het is allemaal goed gegaan en ik ben blij dat ik het heb gedaan. Ik hoop dat hij nog een aantal jaartjes bij me blijft :)

 

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier


Privacy statement