Inschrijven
als nieuwe klant
Inschrijven als nieuwe klant
Acties
Acties konijnen en cavia's april: gezondheidscontrole, nagels knippen, chippen.

Konijnen en knaagdieren zijn prooidieren. Waarom is dat belangrijk om te weten? Prooidieren…
lees verder...

Blog

Patiënt van de maand maart

19 februari 2018

Pumpkin Ter nagedachtenis aan Pumpkin. Pumpkin was een lief vrouwelijk konijn van 5 jaar oud. Ze had een zeer goed konijnenleven bij erg lieve baasjes. Toch…

lees verder...

 

Patiënt van de maand maart

19 februari 2018

Pumpkin

Ter nagedachtenis aan Pumpkin.

Pumpkin was een lief vrouwelijk konijn van 5 jaar oud. Ze had een zeer goed konijnenleven bij erg lieve baasjes. Toch is Pumpkin niet heel erg oud geworden. Hoe dat komt wil ik graag met u delen. Misschien dat we een ander konijn kunnen redden met dit verhaal.

Vrouwelijke konijnen krijgen vaak baarmoederkanker. In een onderzoek is ooit gevonden dat meer dan 60% van de voedsters boven de 3 jaar een afwijkende baarmoeder heeft. Er groeien knobbels in de baarmoeder en soms zijn ook de hormonen verstoord daardoor. Meestal wordt deze vorm van kanker pas gevonden als ik bij een controle een grote dikte in de buik voel, of als het konijn klachten krijgt van bloed plassen en /of vermageren. De kanker is dan meestal al een tijd aanwezig. Soms is het dan al in een vergevorderd stadium. Er zijn al vergroeiingen in de buik of uitzaaiingen elders. 

Bij Pumpkin vonden de eingenaren eerst een groot gezwel aan haar tepel. Bij een echo van de buik bleek dat er ook een tumor in de baarmoeder zat. Omdat Pumpkin 2 operaties nodig zou hebben en achteruit ging, is zij uiteindelijk met veel verdriet ingeslapen. Deze eigenaren hadden absoluut het beste voor met hun konijn, maar wisten niet van deze grote  kans op kanker en hoe die voorkomen had kunnen worden. Waarschijnlijk sterven jaarlijks vele voedsters aan deze ziekte, als zal die diagnose lang niet altijd worden gesteld. Hoeveel konijnen sterven er niet stilletjes in hun hok nadat ze stoppen met eten, vermagerde of stilletjes werden?

Deze ziekte kan voorkomen worden door vrouwelijke konijnen preventief te laten steriliseren. Bij katten en honden vinden we dat een normale operatie, maar veel eigenaren weten niet dat het bij konijnen ook echt aan te raden is. Het beste is dan om een voedster jong te laten steriliseren, dus tussen de 5 en 10 maanden. Maar ook op latere leeftijd is het goed om de baarmoeder te laten verwijderen zodat die niet meer kan ontaarden. 

Er heerst nog altijd een algemeen gevoel/verhaal dat konijnen slecht tegen narcose kunnen. Daar ben ik het niet mee eens. Als konijnkundige praktijk weten we waar de valkuilen liggen (stress, termperatuursdaling, stilliggende darmen na operatie) en spelen we daar tevoren op in.

Wat zou het goed zijn als het heel gewoon wordt om een jong konijn te laten steriliseren,  net zo normaal als dat we dat bij poezen vinden. Het is immers veel beter om een gezond jong konijn preventief te laten operen, dan een zwaardere operatie uit te voeren bij ouder ziek konijn.

Helpt u mee om de nagedachtenis aan Pumpkin levend te houden door dit verhaal te delen en iedere konijneneigenaar voor deze rotziekte te waarschuwen?

Door Dierenarts Christel Baltus.

 

 

 

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren

13 februari 2018

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren (door paraveterinair Kirsten) de komende maanden staat bij PlusDierenklinieken in het thema van de tandheelkunde. Een veel…

lees verder...

 

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren

13 februari 2018

Gebitsverzorging bij onze eigen dieren

(door paraveterinair Kirsten)

de komende maanden staat bij PlusDierenklinieken in het thema van de tandheelkunde. Een veel voorkomend probleem bij huisdieren, en ik denk dat het goed is om hier extra aandacht aan te besteden. Niet alleen uit medisch oogpunt of omdat ik als paraveterinair weet van de gezondheidsrisico's die een slecht gebit met zich mee kunnen brengen, maar omdat ik ook als diereigenaar hier mee te maken heb.

Zelf heb ik een Cavalier King Charles Spaniël genaamd Dinky Toy. Dinky Toy is inmiddels 10 jaar oud en ondanks dat ik probeer dagelijks zijn tanden te poetsen, ontkomt ook hij niet aan het feit dat hij voor een gebitsbehandeling moet. Ik ben blij dat ik Dinky heb laten wennen aan het tandenpoetsen, want het feit dat ik dit regelmatig doe heeft er voor gezorgd dat dit nu de 1ste keer in 10 jaar is dat hij onder narcose gaat voor deze ingreep. Je vraagt je misschien af waarom het tandenpoetsen niet helemaal heeft voorkomen dat hij toch voor een gebitsbehandeling moet. Dit komt namelijk doordat het tandsteen bij sommige kiezen onder het tandvlees is gekomen en daar kom je helaas niet goed bij met de tandenborstel. Dus de ingreep blijft dankzij het tandenpoetsen beperkt tot een enkele kies waar dit probleem zit. Net zoals mensen naar een mondhygiëniste gaan!

Dat ik in de praktijk dagelijks patiënten zie komen voor een gebitsbehandeling, neemt niet weg dat ik het super spannend vind dat mijn 10 jaar oude seniortje onder narcose gaat, maar ik weet dat dit voor zijn gezondheid het beste is. Doordat ik nu als eigenaar mij realiseer hoe spannend het is als je eigen dier onder narcose gaat voor bv. een gebitsbehandeling, ben ik nog meer gemotiveerd om alle huisdiereigenaren te overtuigen en leren om de tanden te poetsen. Voorkomen is beter dan genezen! En als we met het tanden poetsen van onze huisdieren kunnen voorkomen dat ze frequent voor een ingreep zouden moeten komen, hebben we toch al heel veel gewonnen.
 
Volgende week is Dinky Toy aan de beurt dus laat ik nu zijn gevoelige bekkie even met rust, wat mij aan het denken zette om het de katten ook maar aan te wennen. Dus ik ging met mijn attributen naar de poezenkindjes en heb ze eerst een beetje van de overheerlijke tandpasta met kipsmaak laten proeven dat vonden ze wel wat. Maar dat er opeens een tandenborstel in je bek gaat, is toch wel andere koek/. Dus eerst maar kijken hoe het met een gaasje gaat. En ja hoor zo langzamerhand lukt het mij nu ook om bij mijn katten Paseo en Starlet  tanden te poetsen, Starlet heeft weliswaar een iets korter lontje dus dat vergt iets meer tijd en energie, maar ik weet zeker dat het met veel geduld ook uiteindelijk bij haar gaat lukken. En als dan straks Dinky zijn bekkie weer mooi is genezen, gaan we weer vrolijk verder met het tandenpoetsen en dan met alle 3!
 
Groetjes Kirsten, Dinky Toy, Starlet en Paseo

 

Patiënt van de maand februari

19 februari 2018

Chouffe De snijtanden van konijnen horen netjes op elkaar aan te sluiten zodat ze gelijkmatig afslijten tijdens het knagen en eten. De tanden en kiezen van konijnen…

lees verder...

 

Patiënt van de maand februari

19 februari 2018

Chouffe

De snijtanden van konijnen horen netjes op elkaar aan te sluiten zodat ze gelijkmatig afslijten tijdens het knagen en eten. De tanden en kiezen van konijnen groeien namelijk altijd door.

Kleine Chouffe is 5 maanden en had de pech dat zijn snijtanden hartstikke scheef stonden, met als gevolg dat deze dus almaar langer werden en hij uiteindelijk niet meer zal kunnen eten. Voor Chouffe was het de beste oplossing om alle vier de snijtanden te trekken.

Een konijn kan prima eten zonder tanden, het enige waar je rekening mee moet houden is dat je bijvoorbeeld groenvoer aan reepjes moet snijden zodat ze het kunnen oppakken met hun lippen. Dan kunnen ze het verder gewoon verwerken met hun kiezen.

Op de foto kunt u goed zien dat het grootste deel van de tand ín de kaak zit. Ook is goed te zien dat de boventanden te krom en de ondertanden juist te vlak waren.
Ter verduidelijking: op de derde foto wordt er een braunule in het oor geplaatst (infuussysteem dat direct in een bloedvat wordt geplaatst, bij konijnen is een oor daar geschikter voor dan een poot zoals bij de hond of kat), hier worden de narcose middelen e.d. door toegediend zodat we hem niet voor elk middel apart hoeven te prikken.

Chouffe maakt het inmiddels erg goed!

Tanden trekken Chouffe

 

 

 

 

 

Voor het eerst naar buiten, maar hoe?

29 maart 2018

Voor het eerst naar buiten, maar hoe? (door paraveterinair Monique)   Het warme weer komt er weer aan en veel jonge katten gaan deze periode voor het eerst naar…

lees verder...

 

Voor het eerst naar buiten, maar hoe?

29 maart 2018

Voor het eerst naar buiten, maar hoe?

(door paraveterinair Monique)

 

Het warme weer komt er weer aan en veel jonge katten gaan deze periode voor het eerst naar buiten. Tommie en Luna, onze 2 nieuwe aanwinsten van 8 maanden oud, konden niet wachten om naar buiten te gaan. Al vaak hadden ze een ontsnappingspoging gedaan en soms met succes. Wij wilden sowieso wachten totdat het speelse gedrag iets minder werd, totdat oud en nieuw voorbij was en ze moesten allebei geholpen zijn. Zeker katers hebben een groter territorium als ze niet gecastreerd zijn en hebben meer kans om aangereden te worden.

We besloten om elke dag met hen een blokkie om te gaan aan de riem. Tommie was al snel gewend aan de riem en liep al gauw mee. Hij klom zelfs in de boom en vergat vaak dat hij nog een riem om had! Luna was wat voorzichtiger. Belangrijk is om dan niet aan de riem te gaan trekken, maar ze zelf een beetje hun gang te laten gaan. Het vervelende was dat er nog ijs op de sloot lag, dus moesten we extra voorzichtig zijn. Tommie vond het erg leuk om op het ijs te gaan, maar dat is erg gevaarlijk!

Na een aantal dagen ging het erg goed en na 2 weken besloten we dat daar de grote dag was. Op een zondagochtend lekker vroeg en zonder eten vooraf gingen ze op pad, zodat ze snel naar huis terug zouden komen om te eten. Al gauw klommen ze op de schutting en viel Tommie uit een boom (zonder verwonding), maar ze vonden het ontzettend leuk!

En het leuke is na al die ommetjes, dat ze met ons gewoon gezellig meelopen en goed luisteren naar hun naam! En natuurlijk blijft het altijd spannend, maar gelukkig hebben ze allebei een chip. Heel belangrijk is het om te controleren of de geregistreerde adresgegevens kloppen van de chip, want dit blijkt toch helaas regelmatig niet goed verwerkt te zijn. Dit kunnen wij voor u nakijken!

Mocht u naar aanleiding van dit verhaal uw kat ook buiten willen laten wennen op deze manier, dan is bij ons een geschikt tuigje verkrijgbaar voor maar €7,95.

 

 

De 10 pluspunten
van PlusDierenklinieken
op een rij lees meer...
Plus vaste klanten voordeel.
U krijgt voorrang bij spoed, aantrekkelijke korting op
veel van onze diensten, programma's en dierenvoeding lees meer...
Nieuwsbrief ?

Meer informatie?
bel 075 617 39 11 of
info@plusdierenklinieken.nl

Online afspraak maken?
Klik hier